K-Supermarket avoinna nyt joka päivä kello 23 saakka!

Munkkivuoren ostoskeskuksen historiaa6

Suomen ensimmäinen ostoskeskus Munkkivuoren ostoskeskus otettiin käyttöön 3.12.1959. Idea ostoskeskuksesta saatiin Amerikasta, jossa shopping centerit yleistyivät jo 1920-luvulta alkaen. Munkkivuoren ostoskeskuksen ideoinnista ja suunnittelusta vastasivat arkkitehdit Olavi Terho ja Nils Sandell sekä professori Antti Pernaja. Rakennuttajana toimi Otto Wuorio Oy.

Ostoskeskuksen ensimmäisiä yrityksiä olivat Munkkivuoren Sanomien 4/59 mukaan: Helsingin Osakepankki (HOP), Helsingin Osuuskauppa, Helsingin Talouskauppa Oy, K-valintamyymälä - täydellinen elintarvikeliike, Kansallis-Osake-Pankki (KOP), Oy Karl Fazerin Konditoria Ab, Kelloseppä Tauno Virtanen, Kemikaaliliike Irmeli Sahras, Kemikaaliliike Isa Virkkunen, Oy Lindström Ab, Munkkiniemen Kirjakauppa Oy, Munkkivuoren Apteekki, Osakeyhtiö Neovius, Osuusliike Elanto, Oy Pohjoismaiden Yhdyspankki (PYP), Pohjolan Pesula Oy, Rautatiekirjakauppa Oy, Sanoma Oy, Suomen Turistiauto Oy ja Torkkelin Säästöpankki.

 

Munkkivuoren ostoskeskus 1959

Munkkivuoren ostoskeskus vuonna 1959, Munkki Apteekin kuva-arkisto.

 

Ostoskeskusta laajennettiin ja uudistettiin vuonna 1964, jolloin sen yhteyteen rakennettiin Suomen ensimmäinen metroasema. Seuraava uudistus- ja korjaustyö tapahtui vuonna 1994. Se toi ostarille parkkihallin sekä S-Marketin lisäsiiven.

Museovirasto on määritellyt ostoskeskuksen suojelukohteeksi. Tämä rakennushistoriallinen arvo on huomioitu myös ostoskeskuksen tulevaisuuden suunnitelmissa. Laajennusta koskeva asemakaavan muutos on vireillä. Sen hyväksyminen mahdollistaisi ostoskeskuksen elinvoimaisen kehittämisen - riittävien liiketilojen rakentamisen sekä liikennejärjestelyjen ja paikoitusmahdollisuuksien toteuttamisen.

 

Lisätietoa Munkkivuoren ostoskeskuksen historiasta ja nykypäivästä löydät OmaOstari-julkaisusta (tekstin ja kuvien käyttö muissa yhteyksissä ei ole sallittua ilman erillistä lupaa): OmaOstari2009 application/pdf icon